Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη πλάκα λείξεως για τα μηρυκαστικά σας;

  • 19 June, 2024
  • 150

Κατανόηση των αναγκών των ζώων 

Κάθε είδος και κάθε ηλικία μηρυκαστικού έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής χρειάζονται ασβέστιο και φώσφορο, ενώ τα πρόβατα και οι κατσίκες μπορεί να έχουν ανάγκη σε ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και ο χαλκός.

Αν τα ζώα σας εκτρέφονται σε περιοχές με ιδιαίτερα εδάφη, ίσως χρειάζονται ειδικές πλάκες λείξεως. Σε τοποθεσίες με χαμηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, είναι σημαντικό να επιλέξετε πλάκες που περιέχουν αυτό το στοιχείο για την πρόληψη ελλείψεων.

Συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για την παροχή εξατομικευμένων συμβουλών με βάση την υγεία και τις ανάγκες των ζώων σας.

Σύνθεση των πλακών λείξεως

Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα της κάθε πλάκας λείξεως. Αναζητήστε θρεπτικά συστατικά όπως:

  • Ασβέστιο (Ca) και φώσφορο (P): για την ανάπτυξη των οστών και την παραγωγή γάλακτος
  • Νάτριο (Na): για τη ρύθμιση των υγρών και την ηλεκτρολυτική ισορροπία
  • Χαλκός (Cu), ψευδάργυρος (Zn) και μαγγάνιο (Mn): για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη βελτίωση της γενικής υγείας

Παρόλο που ορισμένοι μπορεί να θεωρούν ότι το χρώμα της πλάκας μπορεί να επηρεάσει την κατανάλωσή της, στην πραγματικότητα, δεν παίζει σημαντικό ρόλο. Τα μηρυκαστικά ΔΕΝ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΑΣΗ για να επιλέξουν τις πλάκες λείξεως. Αντίθετα, χρησιμοποιούν κυρίως την ΟΣΦΡΗΣΗ και τη ΓΕΥΣΗ για να εντοπίσουν και να καταναλώσουν τροφή.

Εύκολη πρόσβαση και κατανάλωση

Επιλέξτε πλάκες λείξεως που είναι εύκολα προσβάσιμες για τα ζώα σας. Τοποθετήστε τις σε στρατηγικά σημεία, όπου τα ζώα περνούν τον περισσότερο χρόνο τους. Βεβαιωθείτε ότι η πλάκα είναι σε καλή κατάσταση και αντικαταστήστε την όταν χρειάζεται. 

Παρακολούθηση της κατανάλωσης

Αν τα ζώα σας δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τις πλάκες λείξεως, ίσως χρειάζεται να δοκιμάσετε άλλο προϊόν ή να εξετάσετε άλλους παράγοντες, όπως η γεύση ή η υφή της πλάκας.

Tags Πλάκες λείξειως, διατροφή, κτηνοτροφία

Related Posts

Ποιοι είναι οι βασικοί τρόποι πάχυνσης των μοσχαριών;

Ποιοι είναι οι βασικοί τρόποι πάχυνσης των μοσχαριών;

Στην κτηνοτροφία, με τον όρο πάχυνση των μοσχαριών εννοούμε την αύξηση του σωματικού βάρους του ζώου με το μικρότερο δυνατό κόστος...

Αντιμετώπιση της αστάθειας στην παραγωγή γάλακτος των μηρυκαστικών

Αντιμετώπιση της αστάθειας στην παραγωγή γάλακτος των μηρυκαστικών

Αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την αστάθεια στην παραγωγή γάλακτος των μηρυκαστικών. Το Proaddmix Capcirumen αποτελ..

Aυγοπαραγωγή χωρικής πτηνοτροφίας το φθινόπωρο

Η αυγοπαραγωγή στη χωρική πτηνοτροφία μπορεί να αποτελεί μια σημαντική πηγή τροφής και εσόδων για τους εκτροφείς που διατηρούν κοτόπουλα ή άλλα πτηνά ..

Αντιμετώπιση ασθενειών στις κότες: Φάρμακα, δραστικές ουσίες, χρόνος αναμονής

Η υγεία των κοτόπουλων είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της ποιότητας του κρέατος και των αυγών που καταναλώνουμε.....

Η διαδικασία του τοκετού στις αγελάδες

Ο τοκετός στις αγελάδες είναι μια φυσική, αλλά περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί κατάλληλη προετοιμασία και παρακολούθηση.....

Καθαρισμός και υγιεινή στους περιστερώνες: Το Α και το Ω

Η φροντίδα των περιστεριών δεν είναι απλώς μια υποχρέωση, αλλά μια δέσμευση προς αυτά τα μικρά, φτερωτά πλάσματα που μας προσφέρουν την αφθονία της αγ..