Εξωπαράσιτα και κατοικίδια: Προστασία και πρόληψη

 • 22 May, 2024
 • 188

Τα εξωπαράσιτα αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία και την ευεξία των κατοικιδίων μας. Είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες να γνωρίζουν πώς να προστατεύσουν τα ζώα τους από αυτά, καθώς και πώς να τα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά σε περίπτωση μόλυνσης. 


Τα κυριότερα εξωπαράσιτα που προσβάλλουν τα κατοικίδια περιλαμβάνουν:

 • Ψύλλοι: Τρέφονται με το αίμα των ζώων, προκαλώντας φαγούρα, ερεθισμό και αλλεργικές αντιδράσεις.
 • Τσιμπούρια: Μεταφέρουν σοβαρές ασθένειες, όπως η μπορρελίωση (νόσος του Lyme) και η ερλιχίωση.
 • Κουνούπια: Εκτός από την ενόχληση που προκαλούν, μπορούν να μεταδώσουν την διροφιλαρίωση (καρδιοσκώληκας) στα σκυλιά.
 • Ακάρεα: Προκαλούν δερματικές παθήσεις όπως η σαρκοπτική και η δημοδική ψώρα.


Η πρόληψη είναι το κλειδί για την προστασία των κατοικιδίων από τα εξωπαράσιτα. Εδώ είναι μερικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε:

 1. Χρήση αντιπαρασιτικών προϊόντων: Εφαρμόστε τακτικά αντιπαρασιτικά σκευάσματα, όπως σπρέι, αμπούλες, περιλαίμια και χάπια. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για το κατάλληλο προϊόν και τη συχνότητα χρήσης.
 2. Τακτική καθαριότητα: Καθαρίστε και απολυμάνετε τους χώρους όπου ζουν τα κατοικίδια σας, όπως το κρεβάτι τους, τα παιχνίδια και τις κουβέρτες τους.
 3. Συχνός έλεγχος: Ελέγχετε το δέρμα και το τρίχωμα των ζώων σας για σημάδια εξωπαρασίτων, όπως κόκκινες κηλίδες, υπερβολικό ξύσιμο ή τριχόπτωση.
 4. Περιποίηση τριχώματος: Χτενίστε και λούστε τα κατοικίδια σας τακτικά με ειδικά σαμπουάν που απωθούν τα παράσιτα.
 5. Περιβάλλον: Διατηρείτε το περιβάλλον του κατοικιδίου σας καθαρό και χωρίς υγρασία, καθώς οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια προτιμούν υγρά και ζεστά μέρη.

Tags Εξωπαράσιτα, κατοικίδια

4 λόγοι υπερβολικής κατανάλωσης τροφής από τη γάτα σας

Παρατηρείτε τελευταία ότι η γάτα σας τρώει παραπάνω από ότι είχε συνηθίσει; Έχετε αναρωτηθεί γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;..

5 + 1 τρόποι να προσεγγίσεις ένα τραυματισμένο ζώο

Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί όταν προσεγγίζουμε ένα τραυματισμένο ζώο, ιδίως αν υπάρχει κίνδυνος από φωτιά ή άλλες επικίνδυνες καταστάσεις...

Ανακαλύπτοντας την ελληνική παραγωγή σκυλοτροφών

Πίσω από τις λαμπερές και πολύχρωμες συσκευασίες σκυλοτροφών κρύβεται μία παραγωγική διαδικασία γεμάτη με προσοχή και αφοσίωση προς τους τετράποδους φ..

Βήμα βήμα ικανοποιούμε τις ανάγκες σας !

Ο στόχος της εταιρείας μας είναι να προσφέρουμε στους πελάτες μας μία μοναδική εμπειρία με την αγορά τους από το e-shop μας. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως..