Πρωτόγαλα: Το κλειδί για υγιή μοσχαράκια

  • 07 February, 2024
  • 201

Το "πρωτογάλα" της αγελάδας είναι το γάλα που βγαίνει, αμέσως μετά τη γέννα, από τους μαστικούς αδένες της και έχει παρόμοιες ιδιότητες με το πρωτογάλα στα ανθρώπινα βρέφη. Είναι γνωστό για την υψηλή του θρεπτική αξία και την αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λιπαρά και πολλά άλλα συστατικά, σε σύγκριση με το κανονικό γάλα. 

Ορισμένοι θεωρούν το πρωτογάλα ως ιδιαίτερα ευεργετικό λόγω των συνθηκών κάτω από τις οποίες παράγεται. 

  1. Περιέχει υψηλά επίπεδα ανοσοσφαιρίνης και αντισωμάτων, τα οποία πιστεύεται ότι μπορούν να προστατεύσουν το μωρό από ασθένειες και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό του σύστημα, μιας που τα μοσχαράκια γεννιούνται χωρίς καμία ανοσία, δηλαδή χωρίς καθόλου αντισώματα στο αίμα τους.
  2. Περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη D, τα οποία είναι σημαντικά για την υγιή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών.
  3. Είναι πιο ελαφρύ στο στομάχι από το κανονικό γάλα, κάτι που μπορεί να καθιστά ευκολότερη την διαδικασία της πέψης.

Συνήθως, η διαδικασία της χορήγησης πρωτογάλακτος στα μοσχάρια συνοδεύεται από τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές:

Το πρωτογάλα προσφέρεται εντός των πρώτων 4 ωρών μετά τη γέννηση.

Τα μοσχάρια χρειάζονται συχνές τροφοδοσίες πρωτογάλατος για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Συνήθως, αυτό σημαίνει τροφοδοσία κάθε 4-6 ώρες, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μοσχαριού.

Η ποσότητα του πρωτογάλατος που χορηγείται σε κάθε μοσχάρι εξαρτάται από το βάρος και τις ανάγκες του ζώου. Η ποσότητα αρχίζει από περίπου 10% του βάρους του μοσχαριού και αυξάνεται σταδιακά καθώς το μοσχάρι αναπτύσσεται.

Tags Πρωτόγαλα, μοσχάρια, αγελάδες, κτηνοτροφία

Aυγοπαραγωγή χωρικής πτηνοτροφίας το φθινόπωρο

Η αυγοπαραγωγή στη χωρική πτηνοτροφία μπορεί να αποτελεί μια σημαντική πηγή τροφής και εσόδων για τους εκτροφείς που διατηρούν κοτόπουλα ή άλλα πτηνά ..

Καθαρισμός και υγιεινή στους περιστερώνες: Το Α και το Ω

Η φροντίδα των περιστεριών δεν είναι απλώς μια υποχρέωση, αλλά μια δέσμευση προς αυτά τα μικρά, φτερωτά πλάσματα που μας προσφέρουν την αφθονία της αγ..

Κοτόψειρες: Οι ενοχλητικοί "γείτονες"

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί πώς η παρουσία εκείνων των μικρών, εκνευριστικών κοτόψειρων επηρεάζει τα πουλερικά μας αλλά και την παραγωγή αυγών;..

Μελισσοκομία για αρχάριους

Η μελισσοκομία αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερα από την απλή συλλογή μελιού. Ενώ μπορεί να φανεί προκλητική για ορισμένους.....