Τα μυστικά των μελισσών

  • 31 January, 2024
  • 64

Ο κόσμος των μελισσών είναι ένας συναρπαστικός και περίπλοκος κόσμος, γεμάτος μυστικά που αξίζει να ανακαλυφθούν. 

Ο κύκλος της ζωής της μέλισσας

Η ζωή μιας μέλισσας περνά μέσα από τρία βασικά στάδια: 

  1. αυγό
  2. κάμπια
  3. εργάτρια ή βασίλισσα

Ο χορός της μέλισσας

Οι μέλισσες επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας έναν σύνθετο χορό. Ο χορός αυτός, που ονομάζεται "χορός της μέλισσας", μεταφέρει πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία πηγών τροφής στις άλλες μέλισσες.

Η βασίλισσα 

Η βασίλισσα μέλισσα είναι η κυρίαρχη μέλισσα της κοινότητας. Γεννά συνολικά κατά τη διάρκεια της ζωής της περίπου ένα εκατομμύριο αβγά. Η επιλογή της προκύπτει μέσα από μια σειρά από πολύπλοκες διαδικασίες, που συμπεριλαμβάνουν τον "χορό της βασίλισσας". Οι μέλισσες μπορούν να αντιληφθούν μέσω της όσφρησης τους αν πεθάνει η βασίλισσα τους.

Η παραγωγή του μελιού

Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τα λουλούδια και το μετατρέπουν σε μέλι. Αυτή η διαδικασία απαιτεί συνεργασία και συντονισμό, καθώς οι μέλισσες επιστρέφουν στη κυψέλη με το νέκταρ και το μεταβιβάζουν σε άλλες μέλισσες για να το επεξεργαστούν. Κάθε κυψέλη συλλέγει περίπου 17-20 κιλά γύρη.

Η νοημοσύνη της κοινότητας

Οι μέλισσες λειτουργούν σαν μια οργανωμένη κοινότητα, με κάθε μέλισσα να έχει συγκεκριμένο ρόλο. Η συνεργασία τους είναι απαραίτητη για την επιβίωση του κολεκτίβου. Μια νέα αποικία (αφεσμός) δεν δημιουργείται στην τύχη. Έχει συγκεκριμένο αριθμό εργατριών, συλλεκτριών, παραμάνων, φρουρών και μία βασίλισσα.

Η αεροδυναμική της πτήσης

Οι μέλισσες έχουν μια εκπληκτική ικανότητα να πετούν με απίστευτη ακρίβεια. Κατά την συλλογή της γύρης στα πόδια τους δημιουργούν δύο μπαλίτσες γύρης ισοβαρείς και ισομεγέθεις για πτητική ισορροπία. Η αεροδυναμική τους και ο τρόπος πτήσης τους έχουν εμπνεύσει ακόμη και τους αεροναυπηγούς για τη βελτίωση των αεροσκαφών. 

Tags Μέλισσες, μελισσοκομία, μέλι

Βέλτιστες πρακτικές για τον χειμερινό εξοπλισμό των κυψελών

Η σωστή προετοιμασία των κυψελών για τον χειμώνα είναι ουσιώδης για τη διατήρηση της υγείας και της επιβίωσης των μελισσών κατά τη διάρκεια των αντίξο..

Τα μυστικά των μελισσών

Ο κόσμος των μελισσών είναι ένας συναρπαστικός και περίπλοκος κόσμος, γεμάτος μυστικά που αξίζει να ανακαλυφθούν...