0 προϊόν στο καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο.

Κλάδεμα, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

  • 27 October, 2022
  • 79

Κλάδεμα, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

 

Το σωστό κλάδεμα βοηθάει τα καρποφόρα δέντρα να δυναμώσουν και να αναπτύξουν νέα βλάστηση, ακόμα ενισχύει την καρποφορία των δέντρων και συντελεί στην εξασφάλιση πλούσιας συγκομιδής. Κάθε δέντρο διαφέρει από το άλλο γι αυτό και το κλάδεμα εξαρτάται από το είδος της καλλιέργειας αλλά και από τις κλιματικές συνθήκες που υπάρχουν στη περιοχή που έχουμε τα δέντρα μας.

Η κατάλληλη εποχή ξεκινάει από την πτώση των φύλλων έως την καινούρια βλαστική περίοδο. Συγκεκριμένα για τα φυλλοβόλα δέντρα από την πτώση των φύλλων μέχρι την έκπτυξη των οφθαλμών και για τα ελαιόδεντρα από την συγκομιδή έως τέλος Μαρτίου (αναλόγως πάντα με τις συνθήκες της περιοχής) . 

Για τα νεαρά δέντρα (1 έως 4 χρονών) το κατάλληλο κλάδεμα είναι αυτό της διαμόρφωσης. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να καθορίσουμε το τελικό τους μέγεθος και την τελική διαμόρφωση των δέντρων μας.

Για τα ηλικιωμένα δέντρα προτείνουμε το κλάδεμα καρποφορίας. Μας βοηθάει να καθορίσουμε την ποσότητα των καρπών και των καρποφόρων ματιών αναλόγως με την ηλικία και με τη δύναμη του δέντρου.

 

5 πράγματα που πρέπει να προσέχουμε:

  1. Μέσα σε τρεις μέρες μετά από το κλάδεμα ψεκάζουμε με χαλκούχα σκευάσματα.

  2. Στις πληγές και στις τομές κλαδέματος βάζουμε επουλωτικό πληγών.

  3. Δεν κλαδεύουμε σε βροχερές μέρες και σε ημέρες που έχουμε υψηλό δείκτη υγρασίας.

  4. Απολυμαίνουμε τακτικά τα εργαλεία μας (κάθε 4-5 δέντρα)

  5. Πάντα παίρνουμε μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια, γυαλιά).