Κλάδεμα, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

  • 27 October, 2022
  • 1333

Κλάδεμα, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

 

Το σωστό κλάδεμα βοηθάει τα καρποφόρα δέντρα να δυναμώσουν και να αναπτύξουν νέα βλάστηση, ακόμα ενισχύει την καρποφορία των δέντρων και συντελεί στην εξασφάλιση πλούσιας συγκομιδής. Κάθε δέντρο διαφέρει από το άλλο γι αυτό και το κλάδεμα εξαρτάται από το είδος της καλλιέργειας αλλά και από τις κλιματικές συνθήκες που υπάρχουν στη περιοχή που έχουμε τα δέντρα μας.

Η κατάλληλη εποχή ξεκινάει από την πτώση των φύλλων έως την καινούρια βλαστική περίοδο. Συγκεκριμένα για τα φυλλοβόλα δέντρα από την πτώση των φύλλων μέχρι την έκπτυξη των οφθαλμών και για τα ελαιόδεντρα από την συγκομιδή έως τέλος Μαρτίου (αναλόγως πάντα με τις συνθήκες της περιοχής) . 

Για τα νεαρά δέντρα (1 έως 4 χρονών) το κατάλληλο κλάδεμα είναι αυτό της διαμόρφωσης. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να καθορίσουμε το τελικό τους μέγεθος και την τελική διαμόρφωση των δέντρων μας.

Για τα ηλικιωμένα δέντρα προτείνουμε το κλάδεμα καρποφορίας. Μας βοηθάει να καθορίσουμε την ποσότητα των καρπών και των καρποφόρων ματιών αναλόγως με την ηλικία και με τη δύναμη του δέντρου.

 

5 πράγματα που πρέπει να προσέχουμε:

  1. Μέσα σε τρεις μέρες μετά από το κλάδεμα ψεκάζουμε με χαλκούχα σκευάσματα.

  2. Στις πληγές και στις τομές κλαδέματος βάζουμε επουλωτικό πληγών.

  3. Δεν κλαδεύουμε σε βροχερές μέρες και σε ημέρες που έχουμε υψηλό δείκτη υγρασίας.

  4. Απολυμαίνουμε τακτικά τα εργαλεία μας (κάθε 4-5 δέντρα)

  5. Πάντα παίρνουμε μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια, γυαλιά).

Aυγοπαραγωγή χωρικής πτηνοτροφίας το φθινόπωρο

Η αυγοπαραγωγή στη χωρική πτηνοτροφία μπορεί να αποτελεί μια σημαντική πηγή τροφής και εσόδων για τους εκτροφείς που διατηρούν κοτόπουλα ή άλλα πτηνά ..

Zootechnia Helexpo 2023

Σας ευχαριστούμε για τη στήριξη σας!..

Αντιμετώπιση των μυγών στις φάρμες

Οι μύγες προκαλούν οικονομικές απώλειες στον τομέα της κτηνοτροφίας τόσο λόγω των ασθενειών που προκαλούν όσο και λόγω της απώλειας της απόδοσης...

Βασικές φθινοπωρινές εργασίες για τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό γεωργίας

Οι φθινοπωρινές εργασίες για τα μηχανήματα και τον γεωργικό εξοπλισμό είναι σημαντικές για τη διατήρηση και την παρατεταμένη διάρκεια ζωής τους...