0 προϊόν στο καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο.

Το περιβάλλον και η αντιμετώπιση των κουνουπιών

  • 10 May, 2023
  • 74


Τα κουνούπια είναι μικρά, ιπτάμενα έντομα που συχνά θεωρούνται ενοχλητικά λόγω των τσιμπημάτων τους. Αυτά τα έντομα συναντώνται σε όλες τις περιοχές του κόσμου και μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες όπως η ελονοσία, o δάγκειος πυρετός και ο ιός Ζίκα.

Η συμπεριφορά και το περιβάλλον τους

Τα κουνούπια είναι μέλη της οικογένειας Culicidae και σχετίζονται στενά με τις μύγες. Έχουν μακριά, λεπτά πόδια και μια μακριά προβοσκίδα την οποία χρησιμοποιούν για να τρυπήσουν το δέρμα των θυμάτων τους. Τα θηλυκά κουνούπια χρειάζονται αίμα για να γεννήσουν αυγά, ενώ τα αρσενικά κουνούπια τρέφονται με νέκταρ και χυμούς φυτών.

Τα κουνούπια έλκονται από ζεστά και υγρά περιβάλλοντα και αναπαράγονται σε στάσιμα νερά. Γεννούν τα αυγά τους σε στάσιμα νερά, όπως λιμνούλες, έλη, ακόμη και σε μικρές λακκούβες. Οι προνύμφες αναπτύσσονται στο νερό και αναδύονται ως ενήλικες μετά από μερικές ημέρες.

Τα κουνούπια είναι πιο ενεργά το πρωί και το βράδυ όταν η θερμοκρασία είναι πιο δροσερή. Προσελκύονται από τον άνθρωπο από το διοξείδιο του ανθρώπου που εκπνέουμε, καθώς και από την αναπνοή μας.

Πρόληψη από τα τσιμπήματα των κουνουπιών

Υπάρχουν πολλές ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Αυτά περιλαμβάνουν:

  1. Φοράτε προστατευτικά ρούχα, μακριά μανίκια και παντελόνια, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.
  2. Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό που περιέχει DEET, πικαριδίνη ή έλαιο ευκαλύπτου λεμονιού.
  3. Αποφυγή υπαίθριων δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της δραστηριότητας τους.
  4. Αφαίρεση λιμνάζοντος νερού από την ιδιοκτησία σας, όπως λουτρά πουλιών ή αχρησιμοποίητες πισίνες.
  5. Τοποθετήστε σίτες στα παράθυρα και τις πόρτες για να αποτρέψετε την είσοδο κουνουπιών.

Συμπέρασμα

Τα κουνούπια είναι ένα κοινό και ενοχλητικό έντομο που μπορεί να μεταδώσει ασθένειες στους ανθρώπους αλλά και σε ζώα.  Κατανοώντας τη συμπεριφορά και το περιβάλλον τους, καθώς και με την απαραίτητη λήψη προληπτικών μέτρων, μπορείτε να μειώσετε κατά πολύ τον κίνδυνο να τσιμπηθείτε και να προσβληθείτε από τις ασθένειες που μεταδίδουν.